Hejdå 0% ränta

I några år nu har det varit möjligt att belåna sina aktier till 0% ränta. Men som väntat är det nu över 🪦. Att räntorna skulle öka var ju väntat så där har jag förberett mig och har låg belåning. Men att räntehöjning skulle sammanfalla med de elpriser vi har och galen inflation det hade jag inte räknat med.

Jag har kvar möjlighet för belåning av aktierna om tillfälle dyker upp.

Hur tänker ni kring belåning framöver?

Annons
Publicerat i ekonomi, Uncategorized | Lämna en kommentar

XACT Norden högutdelare utd 3

Nu i September är det dags för utdelning 3 i år för XACT Norden högutdelare. Jag har ökat lite under året så det blir en högre utdelning nu än i de tidigare utdelningarna och det är ju trevligt.

Utdelning 3 – SEK 1,63

 • 12 september Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning
 • 13 september Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning
 • 14 september Avstämningsdag
 • 19 september Utbetalningsdag
Publicerat i Uncategorized | 3 kommentarer

Hur det började

Jag hade fått fast jobb, var sambo, finanskrisen var igång, hade sålt lägenhet och insåg att jag skulle ha 40år kvar i yrkeslivet och min lön var inte bra. Dessutom hade jag svårt att få jobbet, dålig att sälja mig helt enkelt och jag ville inte sälja mig jag ville vara fri. Men jag hade en bra lägenhetsaffär i bagaget och en dröm om hus på landet. Jag ville ha möjlighet att bestämma själv och inte vara låst. Så jag började leta runt och hittade bland annat denna bloggen.

http://earlyretirementextreme.com/.

Så himla bra tid att börja egentligen. För er som drömmer om FIRE så är Jacob Lund Fisker en inspiration.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

2021 års utveckling

2021 års börsår gick bra! I mina kalkyler så hoppas jag på 10% avkastning så allt över detta är toppen. Nästa år räknar jag med mer utdelning och planen är att fortsätta investera i utdelning.

Jag är som vanligt fullinvesterad inför 2022 men har lite pengar på sparkonto och är fortfarande väldigt lågt belånad och med ökat pris på huset och minskad ränta på bolånet så har jag ansökt om utökat bolån. Få se om det går igenom, inte säkert eftersom vi inte har så höga löner (även om jag betalar statlig skatt🤔) och barn osv…

Hoppas det har gått bra för er och att 2022 blir ett bra år! Om historien upprepar sig så borde Corona vara över i år, spanska sjukan pågick mellan 1918-1920 enligt info från nätet. Hoppas det stämmer och så även denna gång! Vad tror ni?

Publicerat i Uncategorized | 1 kommentar

Börjat med twitter

Igen… tyckte mest det var skitsnack på twitter och människor med galna politiska åsikter.

Men gett det en ny chans och hittills rätt kul men märker att det gäller att följa rätt konton. Blir rätt för mycket politik…även om det just nu är lite tragikomiskt så blir det rätt enformigt med olika åsikter som slungas mot varandra och slutargumenten brukar bli, du är du i huvudet för du tycker inte som jag…

Tips på att hålla twitter kontot intressant 🧐 olika åsikter är bra men de får gärna strykas av fakta och inte känslor. Sen vill jag främst ha ekonomifokus

Publicerat i Uncategorized | 1 kommentar

Utdelning XACT Högutdelare Norden nr 4

Utdelning 4 – SEK 1,34

 • 15 nov Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning
 • 16 nov Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning
 • 17 nov Avstämningsdag
 • 22 nov Utbetalningsdag
Snart dags 😊 Tack Petrusko för påminnelsen!

Observera att om ni har Avanza och denna ETF så syns inte aviseringen om denna utdelning under kommande utdelningar för året. Ni kanske har högre utdelning än väntat att räkna med för året. Nästa år borde vi kunna väntas oss en höjning av utdelningen i Mars är det dags nästa gång. Idag är ICA det största innehavet (3,32%) ska bli intressant vad som ersätter ICA när det köps ut från börsen.

Publicerat i Direktavkastning, Uncategorized | 6 kommentarer

Hur många handlade i Volvo cars idag?

Jag är ingen fantastisk trader. Lite väl försiktig ogillar verkligen att förlora. Blev hur som en liten vinst i Volvo Cars i öppningshandeln. En extra timlön och lite puls i tillvaron.

Var jag ensam? Dan är inte över så kanske blir jättebra bra handel i eftermiddag men då har jag andra åtaganden och kommer inte kunna följa så bra. Lycka till ni som handlar i Volvo Cars (inte Volvo det är ett annat bolag och ett jag personligen tror mer på på lång sikt) 🤑💰

Publicerat i Uncategorized | 6 kommentarer

3 bästa och 3 sämsta innehaven i Oktober

Bästa innehaven i Oktober baserat på % utveckling.

 1. EQT
 2. Lundin Energy
 3. Epiroc A

Sämsta innehaven i Oktober baserat på % i utveckling.

 1. Stillfront Group
 2. Kindred Group
 3. Streamify

Mycket återhämtning på bästa listan. Bäst tajmat köp från mig gäller Lundin Energy som jag ökade lite i den 21 September. Tyvärr kommer inte fossila bränslen att minska i användning eftersom någon ersättning inte finns på plats. Ca. 80% av världens energimix utgörs av fossila bränslen och med ökad elektrifiering så kommer efterfrågan att öka. Dessutom så ska alla tillbaka till kontoren nu globalt. Så jag kommer behålla mina aktier i Lundin och i Equinor som ligger 4 på listan. Sämsta listan toppas av mitt sämsta köp i år, Stillfront. Jag tänker att det kommer komma en vändning men jag har köpt den fallandekniven istället för att invänta vändningen och köpa då. För att följa ett bolag så brukar jag köpa in mig i en liten post men jag har gått emot mina egna regler och köpt in mig mer innan vändning är tydlig. Får ligga kvar som en påminnelse…?

I det stora hela har jag undvikit att ta jättedumma beslut. Men jag är fortfarande sur på mig själv att jag sålde Bitcoin i somras😭Hoppas ni har placerat väl och blir belönade 🤑

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Fördelen med ISK för staten

ISK kontot är ett relativt nytt fenomen. Fanns inte när jag började med aktier under finanskrisen 2007. 2011 var starten för det nya slags kontot som storbankerna ville ta betalt för att öppna men inte nischbankerna som Nordnet & Avanza. För mig blev det starten för att i stort sätt all min ekonomi hanteras hos Avanza. 10 år har alltså sparformen funnits och 2 skatteändringar har redan utförts. Snart kanske dags för en till men då troligen efter valet 2022.

Sen finns det stora ekonomiska vinster för staten med ISK. Att medborgare blir rikare behöver inte vara av ondo. Hade det varit fallet så hade staten avskaffat alla bidrag omedelbart. Finns många exempel på bidrag som hamnat i ett fåtal människors fickor.

Vid år som 2007 eller 2020 så kommer pengar att fortsätta att rulla in från ISK även om ägarnas innehav minskar. Vid inställda aktieutdelningar och försäljning av förlust affärer så är det isstället så att staten ska betala.

Sen kan jag tycka att ett land som kan anställa kommunpoet kan tolerera att några få individer hellre vill investera i bolag än konsumera elprylar importerade från Kina…

Publicerat i Uncategorized | 2 kommentarer

Vänder det nu på börsen?

Gladare tider på börsen igen? Tyvärr så påverkas jag av hur börsen går. Mer nu när jag tänkt börja minska ner nettoköpandet. Förut kunde jag bli glad vid börsnedgång då jag kunde passa på att köpa fler aktier till ett lägre pris. Men nu i sommar har inte den känslan infunnit sig kanske för att det inte riktigt varit ett uppenbart köptillfälle utan mer en naturlig sättning. Sen får några % upp och ner mycket mer genomslag i kronor nu när portföljen växt till sig. Sånna summor som verkligen känns! Jag har passat på att bygga upp lite kassa igen och har nu fyllt mina mål så dags att köpa på mig fler aktier. Kanske med mer fokus på utdelning igen. Jag har på senare tiden försökt att placera i 50% tillväxt och 50% utdelning. Nu tänker jag mig gå tillbaka till rötterna igen och satsa på 80% utdelning och 20% tillväxt.

Vill gärna höra era tankar!

Är det åter igen goda tider? Alls som spelat finans vet vad jag menar och har ni inte gjort det så tycker jag ni ska göra det.

Publicerat i Uncategorized | 3 kommentarer