Min ekonomiska plan

1. Äga mitt boende

2. Minimal belåning till minsta möjliga ränta. Min andel max 600000 i lån annars amortering.

3. Låga och få kostnader.

4. Inga lån till konsumtion gäller även bil och resor etc. Finns inte pengar nog, billigare bil.

5. Spara minst 50% av lönen till placering. Är inte så sträng med detta. Vill jag göra något så gör jag det även om det innebär att jag inte kan spara så mycket. Korrigering inför 2020 spara 5000 sek av lönen per månad.

6. Belåna aktier tillåtet bara för små summor och kortvarigt. Återbetalning ligger då på högsta prio. Nu med 0% ränta så har jag frångått detta men belåningen är väldigt låg och min bostad är lågt belånad så jag bedömmer risken som låg trots allt.

7. Återinvestera aktieutdelning.

MÅL

1. Kunna ha valmöjligheter för mig och min familj. Vill jag sluta jobba eller chefen blir för jobbig så kan jag dra. Vill vi om några år ut på långresa så gör vi det.

2. Nå 4% regeln.

3. 250000 sek/år i aktieutdelning, 3år kvar enligt beräkning. År 2020 eller 2021?

4. 20000 sek/mån i aktieutdelning.

5. Finnas arv för flera generationer framöver. Kanske även arv i form av mark, bolag eller fastigheter.