Fattig Februari

Den här tiden på året är extra ansträngd ekonomiskt, även för Aktiemamma! Först hemmafix, jul och sen födelsedagar och därpå sportlov. Vinterkläder ska inhandlas och det är inte alltid jag orkar leta begagnat. Sen börjar barnen bli större och utseende mer viktigt så jag släpper till ibland. Snart kan jag ju ärva deras kläder! Men det är ok och under kontroll. Vad som kom som en överaskning var en elräkning som var det dubbla mot vad den brukar. Fast det är klart dom stängde ett kärnkraftverk och började med oljeeldning isstället (så ##¤”T&/UY dumt).

Tillbaka till ekonomin som kanske är mer logisk. Nu börjar aktieutdelningarna kommuniceras och det kommer bli en ökning 2021 men jag kan ändå landa under 2019 😥. Känns som jag hamnat i ”one more year” syndromet. Så nära mitt utdelningsmål vilket jag skulle vilja ha ett år innan jag kastar in handduken och gör något annat än är anställd ett tag… Jag skulle kunna växla om innehav till bolag med högre utdelning men jag vill också ha värdeökning. Jag har gjort misstag att handla aktier med hög direktavkastning och utveckling i dessa bolag har varit medioker. Därför försöker jag få till en kombination mellan utdelningsaktier och tillväxtaktier. Fortnox t.ex höjer aktieutdelningen med 50% i år och det ger en ”yield on cost” på 1,4% även om direktavkasningen bara är 0,17%. Utvecklingen på mitt innehav är där 778% (nice). PS en av mina bästa innehav.

Just nu trivs jag dock bra med jobb; utmanande, lärorikt, bra chefer, behöver inte pendla varje dag och ok lön. Men det är skönt att veta att skulle det ändras så har jag möjligheter.

Hoppas det går bra för er och att ni njuter av snön trots elpris…

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Fattig Februari

 1. Snålgrisen skriver:

  Ja det är inte lätt att välja, tillväxt eller utdelning. Vi prioriterar ett stabilt kassaflöde från antingen stora bolag (AT&T, Nordea etc) eller bolag som har skattelättnader för att dela ut (BDCs, REITs). Hade helst ägt dessa som ETFs för bättre riskspridning, men det är knepigt att köpa dessa i Sverige. Om man har utdelningsinvestering i folkus men ändå vill ha lite värde, varför inte köpa fonder? Då slipper man försöka välja rätt utan köper en mängd bolag på ett bräde. Bara för att Nibe, Fortnox, Evolution, Tesla, Apple etc har gått bra senaste åren finns det absolut inget som säger att de kommer att fortsätta växa (om man tittar på aktiekursen). Däremot upplever jag att utdelningar från större bolag med enorma kassor är betydligt ”trögare”, vilket är något jag gillar. Hade dock inte räknat med den politiska risken i banker som visade sig under covid, det var något helt utöver det normala.

  Gillad av 1 person

  • aktiemamma skriver:

   Tack för bra kommentar👍 Tänker att jag ska försöka få både utdelning/kassaflöde och tillväxt. Jag har roterat om lite i portföljen – en stor del H&M åkte ut, alldeles för sent. Kan bli att majoriteten går in i XACT högutdelare och sen tillväxt. Kanske airbnb? Jag har fonder men jag tycker det är så tråkigt, om jag bara hade haft fonder hade jag nog inte lyckats spara på samma nivå. Med det sagt så kan det passa bättre framöver när jag spara mindre summor/ mvh

   Gillad av 1 person

   • Snikmorsan skriver:

    Tänk jag tycker att fonderna levererar bäst! Om man inte gör trades varje dag… Förstås😉

    Gilla

   • aktiemamma skriver:

    Jag tänker att den viktigaste parametern för ökad avkastning är att fortsätta placera år ut och år in månad för månad. Jag tror inte att jag hade haft motivationen att fortsätta genom att bara köpa fonder. Om det passar dig så grattis mycket enklare😉

    Gilla

   • Snikmorsan skriver:

    Jag kör aktier, fonder och utdelare. Hade stort inneha i HB hållbar som gick upp över 100 % förra året. Så det beror på fond tycker jag🤗

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s