Första lönen under 2021- vad köper du?

På måndag kommer lönen in på kontot! Så här gör jag varje gång lönen betalas ut, hoppas det kan var till hjälp!

 1. Loggar in på mitt lönekonto hos SEB. Där kan jag se vad som blir kvar efter alla räkningar är betalda. Stora poster är kreditkort (Norweigian där jag använder bonusen till resor och OKQ8 där jag får bonus på bränsle och en kaffe när man är ute och reser) och elräkningen som betalas varannan månad. Tidigare så var försäkringar stora poster men de har jag nu lagt om till att betala månadsvis för att få bättre spridning av kostnader. Räkningar har jag lagt upp som autogiro eller e-faktura.
 2. Jag sparar ca 5000kr på lönekontot när jag inte hade kreditkort så sparade jag 10000kr vilket då var vad jag fick konsumera under månaden. Om jag har inplanerade större utgifter så blir det såklart mer kvar på kontot. Normalt så brukar det bli 10000-15000kr/mån som jag kan spara. Dessa för jag över till Avanza där jag har mina aktiekonton. Jag brukade investera för hela beloppet men nu har jag minskat ned till 5000kr till aktie/fondköp. Resterande summa hamnar på sparkonto som är tänkt att användas till resor och liknande alltså inte långsiktigt sparande. I Coronadippen i våras så köpte jag dock för hela summan.
 3. Jag köper utländska bolag på min kapitalförsäkring och svenska aktier på min ISK för att det är med fördelaktigt vad gäller källskatten.
 4. Jag använder belåning hos Avanza med 0% ränta (superräntan).
 1. Jag brukar föra in pengarna på kreditkontot som är kopplat till antingen ISK eller Kapitalförsäkringen.
 2. Vad jag ska köpa varierar från månad till månad men det blir alltid något köp. Ibland bättre tajmade och ibland urusla. jag brukar kolla p/e-tal (inte för högt vilket beror på bolag och bransch) och direktavkastning (rimlig och för mina långsiktiga innehav brukar jag ha koll på detta, Investor till direktavkastning 4% har historiskt varit lyckosamt) men ibland så kryddar jag med lite spännande bolag med höga värderingar.
 3. Vad gäller barnspar så har jag autoöverföring den sista i månaden till respektive kapitalförsäkring. Jag brukar köpa fonder eftersom jag sparar ett mindre belopp till barnen. Denna månad kommer jag nog öka i indexfond mot tillväxtmarknader (Asien).

Månadens köp lutar mot att öka i Cibus (månadsutdelare). Direktavkastning 6,4% och p/e tal 21 (högt för att vara ett fastighetsbolag). Troligtvis inget fyndköp men jag vill åt månadsutdelningen. Men jag återkommer med det slutgiltiga beslutet till imorgon.

Kort fakta om Cibus :

Cibus Nordic Real Estate är ett investmentbolag inriktade mot fastighets- och livsmedelssektorn. Bolagets strategi är att förvärva, driva och utveckla diverse fastigheter som används av större livsmedelskedjor. Störst verksamhet återfinns inom den finska marknaden, med Norden som växande marknad. Bolaget bildades under 2017 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Vad kommer ni köpa och handlar ni varje månad?

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Första lönen under 2021- vad köper du?

 1. Mackan skriver:

  Tack för inspirationen! Redan fått sjukpensionen, blev Akelius D och fonderna! Är sugen på Cibus! Det är en rolig tid nu på börsen och Corona rean är över, tyvärr!

  Gilla

  • aktiemamma skriver:

   Det är inget fyndläge tyvärr! Jag gillar att få utdelning varje månad har realty income sen tidigare som också ger utdelning varje månad. Utvecklingen 2020 har inte varit något vidare, kanske blir bättre i år och sek/dollarkursen är ganska bra just nu. Nackdelen med månadsutdelare är att du måste ha en stor post för att få nån vidare utdelning i kronor för återinvestering. Jag får ut några hundralappar och det blir främst fonder- lycka till!

   Gilla

 2. Intressant. Efter att alla räkningar var betalda så sattes överskottet in till den passiva hinken på Lysa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s