Baka eget bröd

Jag har kommit igång relativt bra med bakning. Vi äter mycket bröd och hela familjen gillar mitt recept vilket är en förutsättning att bakning ska bli lönsamt, att man inte slänger. Följande recept kan jag utantill vilket är hett tips att minska motståndet att börja.

Recept: ca 1-2 limpor beroende på storlek.

 1. Ett paket torrjäst (5kr mathem, 4kr på Ica)
 2. Salt 1tsk
 3. Lite solroskärnor, lite havregryn och fritt val lite nötter etc
 4. 1dl rågmjöl (1paket 25 kr)
 5. 1 msk olja (har jag glömt några gånger, blir gott ändå)

Blanda ihop i matassistent eller för hand (gratis axelträning). Tillsätt 5dl vatten, varmare än fingervarmt pga torrjäst. Tillsätt vetemjöl till dess deg släpper från bunke, ca 8dl (ett paket 21kr). Jäs ca 30 min längre blir bara bättre, inte jättenoga. Dra igång ugn 200oC. Grädda ca 30 min mitt i ugnen, för bullar så kortare tid. Använd gärna den uppvärmda ugnen till musli eller middag😀.

Inköpskostnad ca 71kr. Vetemjöl och jäst kommer du behöva fylla på efter åtgång de övriga ingredienserna kommer räcka ett tag. 2kg vetemjöl räker till ca 3 satser. Hos oss har vi alltid vetemjöl i skafferiet så ingen större uppoffring.

Kostnad per bröd: 18kr + el

Högst kostnad jäst så om det är något man ska leta reapris på så är det detta. Kan vara att prist på jäst gått upp pga Corona eftersom efterfrågan hos privatpersoner har ökat, kanske nån som vet?

Köppris limpa bröd 35kr men räkna med snabbare åtgång av nybakat bröd😀

Bakassistent från 70-talet👍🏻still going strong
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Baka eget bröd

 1. Frihetsmamman skriver:

  Låter som rätt dyra råvarukostnader. Med färsk jäst blir jästkostnaden halverad, rågmjöl tror jag kostar en tjuga 1, 5 kg på Willys och vetemjöl till det priset känns som att det måste vara något specialmjöl, alternativt en större storlek än 2 kg? 12,50 kr för 2 kg brukar det kosta på Willys och Ica här. 🙂
  GIllar receptet dock, så kommer absolut prova!

  Gilla

  • aktiemamma skriver:

   Vore kul att få höra vad du tyckte om brödet. Eftersom jag inte har priserna i huvudet så kolla jag runt lite. 17kr för 2kg vetemjöl verkar vara standard, finns billigare på öob där jag handlade när jag jobbpendlade. Blev förvånad över jästkostnaden, bra tips med färsk jäst ska kolla priset i lokala butiken nästa gång. Däremot så är hållbarheten sämre så då måste jag vara mer disciplinerad😉

   Gilla

   • Frihetsmamman skriver:

    Det är taget från icas och garants egna varumärken så blir ju lite billigare än kungsörnen eller vad det heter. Öob säkert ännu billigare. I övrigt kan jag tipsa om att vanlig jäst håller mycket längre än vad som står och att man ofta kan minska mängden. Halvera i rumstemperatur inga problem. Gjorde så under Corona tex. Tar bara liiite längre tid.

    Personligen är jag lite Corona-skadad fortfarande så har ett lager jäst. Bakar just nu på jäst som gick ut i juni. Inga problem, men så är vi ganska stadiga på att baka exakt en gång i veckan så jag vet att jag inte ledsnar. 🙂

    Tycker för övrigt också att din maskin är fin och att det bådar gott inför framtiden. Har en ny Ankarsrum och hoppas den kan ärvas av barnen sen. 🙂

    Gilla

   • aktiemamma skriver:

    Tack för tips att minska jästmängd ska testa och att det håller längre än vad som står på förpackningen. Var i en coop butik nyss (stor sån som folk storhandlar i) pris på färsk jäst var 2.5 kr och torrjäst 2st paket 7,2kr så visst lite billigare blir det. Maskinen är fantastisk fungerar lika bra som för 50år sen så verkligen kvalitet, hoppas din nya kommer kunna gå i arv:)

    Gilla

 2. Casper Karlsson skriver:

  Eget bröd är mycket billigare och godare, finner det även kul att baka.
  Som du säger är jästen det dyraste, du kan fundera på att göra långjäsning/fermentering i kylen, då pratar man gram jäst per sats, så ett paket färskjäst räcker väldigt länge. Har bakat 8 pizzor och 6 relativt stora ciabatta på ca 1/4 paket nu senaste veckorna.
  Tar ju dock längre tid!

  Gilla

  • aktiemamma skriver:

   Wow vilket tips tack👍🏻vad tror du om att minska jästmängd i brödet och jäsa längre i rumstemperatur? Känns mindre krångligt, tror du det skulle funka?

   Gilla

   • Casper Karlsson skriver:

    Det går också, rekommenderar denna sidan, är en gammal bagare tror jag och han har bra recept, detta är baguetter i rumstemp.

    Gjorde ciabatta med hans recept, då gör man en lös fördeg som man låter stå i kylen över natten, sen gör man klart brödet nästa dag med en liknande metod som baguetten ovan, d.v.s. vända var 45e min.

    Riktigt goda bröd är oftast väldigt kletiga, d.v.s. hög hydrering. Då måste man antingen knåda mycket med maskin eller använda autolys för att bilda gluten, vilket man gjorde förr innan maskiner fanns och innebär att vila degen. Då måste man dock ha lite jäst för att inte överjäsa.

    När jag gör pizzor används minst jäst, 0.2% av mjölvikten. När degen fermenterar i kyla (eller så fort vatten och mjöl blandas) så bryts stärkelsen ned till socker, men tar lång tid, så när man väcker jästen till liv i rumstemperatur senare så finns det massor av socker att äta upp och degen jäser bra. (Skrev faktiskt ett inlägg om det idag)

    Var lite som en ny värld när jag ville perfekters pizza, så hittade bra recept på bröd på youtube i samma veva.

    Gilla

   • Casper skriver:

    Litet sidospår
    Ser att du har en Ankarsrum/Electrolux, riktigt fin maskin, min farmor hade en och är överlägsen andra maskiner med degkrokar. Speciellt för stora degar.

    Köpte nyss en ny mixer/assistent och var nära att köpa nya versionen Ankarsrum. Men då vi bara är två och bakar således mindre mängder så blev det en ”vanlig” assistent som jag tror är bättre på att vispa, men även smidigare så att man använder mer. Men när vi skaffar familj blir det en Ankarsrum också för de stora bull- och brödbaken.

    Väldigt kul att se att en såpass gammal funkar fortfarande, Svensk kvalitet!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s