Jag sköter min ekonomi så enkelt som jag kan

Jag sköter min ekonomi så enkelt jag bara kan. Jag har haft samma system sen jag flyttade hemifrån även om jag det första året använde giroinbetalning🤔(jag har några år på nacken med andra ord). Tänkte dela med mig hur jag gör.

1. Räkningar läggs in direkt för betalning på sista betalningsdatum. Autogiro och e-faktura används. Fasta utgifter hålls så låga det bara går, abonnemang undviks om det inte ger nått. Jag har spotify och mannen betalar för netflix. Det är allt förutom internet som vi i åratal delade med en granne. Sen har vi vatten, avlopp, el, mobil, fackavgift, sophämtning, fritidsavgift, bolån och försäkringar. Det räcker tycker jag!

2. När lönen kommer in så tar jag ut efter att räkningar betalats allt utom ca 10000sek. Nu i Corona blev det mindre och om jag vet att jag snart ska köpa något så kan det bli mer som vid förra årets vattenläcka. Över tid har det resulterat i att jag sparat ungefär 60% av lönen utslaget på ett år. Jag har inte direkt ökat mina kostnader men mina inkomster har ökat så därmed har jag kunnat öka på sparandet.

3. Allt sparande har gått in på börsen och all aktieutdelning har återinvesterats direkt. Framöver är planen att 5000sek ska gå till börsen och resten till andra möjligheter/mål. Jag amorterar ingenting för jag har så låga bolån. Jag använder numera belåning på portföljen men bara superlånet på Avanza, 0% i ränta. Om jag inte bestämt vad jag ska köpa så går pengar in på kreditkontot annars direkt till kf eller isk. Jag låter aldrig pengar ligga på dessa konton utan handlar direkt för att inte överanalysera eller behöva betala mer i skatt än nödvändigt, det finns alltid någon aktie som är intressant annars finns det fonder.

4. Kostnader hålls låga. Matlåda tas oftast med till jobb, lönen försöker jag öka, säljer av grejer om det går, ingen flashig bil, shoppar inte så mycket men om jag vill käka ute eller resa så gör jag det. Mina barn får gå på alla aktiviteter som dom vill men dom får inte dyra mobiler eller dyra kläder. Däremot så har dom aktieportföljer och jag har försökt förklara ränta på ränta😀. Min äldsta dotter tyckte att toapapper aktier vore bra att köpa när Corona var som värst! Hon har fått några SCA aktier .

5. Jag försöker hitta flera sätt att få intäkter. Här har jag mycket kvar att lära! Tänk om jag fått lära mig från början; det finns inget maxtak för hur mycket pengar man kan tjäna…

Hur gör ni? Varför tror ni att männsikor upplever ekonomi som svårt, det är ju väldigt enkel matematik?

Matematik för privatekonomi. Pluss, minus och procent om det är svårt så finns det miniräknare!
Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s