10 olika nivåer av ekonomisk frihet

Försöker definiera steg till målet ekonomisk frihet. För det första så är slutmålet olika för olika individer och som allt i livet så ska man försöka sträva efter vad man själv vill. Vissa kommer vara nöjda att nå bara några nivåer och det är ju upp till var och en . Att nå sista steget är troligen inte värt uppoffringarna för dom flesta men att ta några steg på listan tror jag vi kan enas om är värt det.

0. Inget vidare sparkonto, höga lån och eller höga utgifter.

1. Möjlighet att spara 10% av lönen. Amortera på bolån.

2. Låga bolån. Tackvare bostad efter möjlighet inte tvärtom lån efter möjlighet.

3. Spara 30% av lönen. Tackvare låga bolån, låga kostnader, inga kreditlån och ett sparkapital sen tidigare.

4. Möjlighet att jobba 50-75%. Om man vill eftersom man har låga bolån, inga kreditlån, sparkapital och låga kostnader.

5. Möjlighet att vara ledig ett år. Tackvare beslut från tidigare nivåer och att man kanske har sparat ihop till en lite portfölj som ger en viss avkastning.

6. 4% regeln. Tackvare tidigare beslut och att man har sparat ihop en summa som avkastar mer än de utgifter man har resten av livet. Förutsätter antingen jättestor aktie/fondportfölj eller låga utgifter. Lättare att sänka utgifterna!

7. Möjlighet att sluta jobba och få rimlig pension. Ha en ganska stor portfölj med aktieutdelning som i stort täcker ens kostnader.

8. Leva på direktavkastning! Behövs bra direktavkastning med marginaler för eventuella inställda utdelningar vissa år. Troligtvis kommer portföljen växa till sig rejält om man blir gammal.

9. Kunna investera i bolag och få inflytande. Möjlighet att köpa in sig i bolag så att det märks och ger rösträtt.

10. Möjlighet att påverka med dina pengar. Genomföra philatropiska och andra projekt som ger avstamp. Kanske köpa en massa skog, bygga sjukhus, finansiera forskning man brinner för etc.

Lite kortfattad summering av nivåer i ekonomisk frihet. Själv har jag ambitionen att nå nivå 7 eller 8. Det som blir avgörande är vilka kostnader jag kan eller vågar nöja mig med samt om jag ska hjälpa barnen ekonomiskt framöver. Mina barn är små men om jag ska hjälpa båda två med lägenheter i framtiden så förändrar det situationen.

Vad tycker ni har jag glömt något?

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 10 olika nivåer av ekonomisk frihet

  1. Nivå 7 och 8. Dit hoppas jag oxå nå!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s