Summering 2018

2018 har varit ett spännande år. Jag jobbade 80% halva året och nytt jobb andra halvan. Mina barn har blivit större och jag har fin kontakt med båda, att jobba mindre hjälpte men framförallt att inte vara lika engagerad i jobbet. Nuvarande jobbet utför jag så gott jag kan sen är jag hemma och är hemma. Väldigt skönt just nu. Jag fick också en lång sommar i och med att jag bytte jobb vilket var väldigt bra för mig och familjen.

Ekonomin tuffar på. Jag har högre lön nu med nytt jobb men också med heltidstjänst. Utgifterna har ökat något men är från en lågnivå. Jag gör ingen ordentlig budget eftersom om det är något jag är trygg med så är det att jag inte överspenderar. Jag sparar ca50% av lönen utslaget på ett år men jag är inte så noga med några procentenheter hit eller dit. Snål är i mitt DNA så jag behöver aldrig oroa mig för om pengarna ska ta slut snarare om jag missunnar mig tid/upplevelser som skulle ge mig mervärde. Ny snålgrej jag lagt till är att ta tillvara vatten bättre. Det har inte med ekonomi att göra bara sunt förnuft. Små slattar av vatten som blir över använder jag nu att vattna krukväxterna med. Fick upp ögonen för detta i somras och bara tyckte det var så dumt att hälla upp vatten i ett glas eller kanna och sen slå ut det i diskhon. Vatten är en av våra viktigaste resurser och borde respekteras. Barnens badvatten använder jag sommartid och vattnar med. Uppskattningsvis 40l mindre slöseri.

När det gäller börsen har mest köpt indexfonder efter sommaren. Lite aktier har jag så klart köpt så aktieutdelningskalkylen för 2019 ser bra. Men mycket kan hända! I början av året gjorde jag endel swingtrades som gick bra. Jag har byggt upp en del kassa så nu ska det bli spännade att se hur 2019 utvecklar sig. Jag är väldigt lågt belånad, ingen belåning alls av aktieportföljen så om vi ser en ytterligare nedgång kan jag tänkta mig att belåna. Förutsatt att räntorna förblir låga vilket jag tror de kommer fortsätta vara några år till. Men den som lever får se. Jag hade 2011 ca 2,5% ränta på bolånet om jag minns rätt och nu 0,79% att det ska fortsätta så lågt är inget jag räknat med.

Nu är utdelningsaktier rekommenderade igen i somras var det tvärtom!

Personligen tycker jag börsen blivit mer intressant med nedgången och som vanligt vill jag inte köpa mer för tidigt eller för sent men jag kommer göra just detta. För om det är något jag lärt mig av mina mer än 10 år på börsen så är det att perfekt timing är bara tur. Men oddsen för vinst är hög! (Vinst = slå bankräntan)

Hur har erat år varit och hur ser prognoserna ut för 2019?

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s