Funderingar om HM

Min portfölj tuffar på uppåt. Tillbaka på toppnivå efter några veckors nedgång. Det som går mindre bra är H&M som jag tyvärr inte sålde av vid 350kr. Minns att jag funderade på det men som i allt i livet så är det handlingarna som räknas. Just nu verkar domedagsprofetiorna angående H&M vara såpass frekventa att jag blir lite sugen på köp men hittar intressantare bolag. 

Jag har läst några argument varför HM kommer gå under (nästan så dramatiskt låter det). 

1. Inditex syr sina egna kollektioner

2. Amazon tar över

3. Zalando tar över 

4. Näthandeln är framtiden 

Nu ska jag försöka resonera kring dessa argument.

1. För några år sedan så ansågs samma argument vara Hms styrka. Inditex borde framgent få samma problem som HM när mer handel går från butiker. Min åsikt som konsument, så tycker jag Hms hemsida och sortiment är bättre. Däremot så har Zara mycket färre produkter vilket borde vara bra i kostnadsperspektiv. Zaras modeller ser inte friska ut medans HM kör ett mer glatt tema. Om man beställer på Zara (har gjort det en gång) så får man ett trevligt omslaget paket på HM en plastpåse. Zara känns lite lyxigare trots samma prisläge men jag hittar oftare kläder jag kan tänka mig på HM. Nu handlar jag för några hundralappar till familjen per år så jag är inte drömkunden.  

2. Amazon har väldigt mycket produkter och jag kan tänka mig att de blir varuhuset att gå till för allt möjligt. Konkurrerar helt klart. Men å andra sidan är inte postorder ett nytt fenomen även om det nu är i mobilen.

3. Jag har aldrig handlat på zalando eller hittat något. Min analys är att det är ett annat prisläge än Zara och HM. Det finns hur mycket produkter som helst för mycket för att passa mig. Modeintresserade vänner handlar där. 

4. Jag ser inte direkt någon nackdel med Hms hemsida eller någon fördel med de andra varumärkenas hemsidor. Personligen försöker jag handla live men eftersom jag inte prioritera shopping så blir det gärna på nätet. Det blir dock tokigt ibland och nu när mina barn blivit större så går det inte att bara gå på barnets längd utan de måste prova och då blir det butiker. Kanske kanske inte HM. 

Jag tror inte man ska räkna ut HM men tillväxten kommer troligen inte komma tillbaka till tidigare nivåer. Däremot så tror jag det samma kommer ske för hela branschen. Jag skulle inte köpa Inditex för att HM går dåligt. Utdelningstillväxten i HM känns fortsatt mager och med fazit i hand så skulle jag sålt av. 

Jag behåller men kommer inte köpa mer just nu däremot pe15 kanske. 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Funderingar om HM

 1. Atlasinvesto.blogg.se skriver:

  Intressanta tankar Aktiemamma. Här kommer några tankar till om HM:
  1. Kan det vara så att analytiker misstolkar HMs intentioner och tankar om framtiden? Vem vet?
  2. Senaste rapporten visade på starkare resultat än föregående års period men levde inte upp till analytikernas prognoser vilket skapade oro i stället för tillförsikt. Är det snedvridna analytiker förväntningar som sänker aktien snarare än fakta? Känns som danska Novo Nordisk gått samma golgata baserad på mängder av analyser av analytiker och som fått stor genomslagskraft hos en dåligt insatt allmänhet..
  3. HM kommer kanske slimma verksamheten något vilket kan påverka marginalerna till det positiva samtidigt som deras nya satsningar börjar växa. Vad ger det på.sikt?
  4. Och vad händer med kursen när KJP stiger åt sidan och ersätts av en erkänt kompetent företagsledare i världsklass?
  Der finns mycket spännande med HM och vi kan bara vänta och se vad som hägrar i framtiden för detta gigantiska klädbolag.
  Med vänlig hälsning,
  Atlas Investo

  Gilla

  • aktiemamma skriver:

   Tack ska verkligen bli intressant att se vad som händer. Att agera motvalls kan ibland vara lönsamt men inte alltid. Det är ju det som är tjusningen med aktier. Mvh

   Gilla

 2. Marcus skriver:

  Klokt resonerat och bra skrivet. Jag passade på att öka idag. Tror på HM och är övertygad om att det är en bra aktie på lång sikt. Jag tror det kan bli riktigt lönsamt att göra sin egen analys och strunta i skeptikerna.

  Gilla

  • aktiemamma skriver:

   Tack själv har jag mycket HM i portföljen så avvaktar med att öka. Tidigare år har köp vid pe tal 20 varit lönsamt. Hoppas din investering slår väl ut. Vi har ju utdelning i höst att se fram emot.

   Gilla

 3. Agneta skriver:

  Jag tror att det stora hotet kommer när UNICLO introduceras på den svenska marknaden. Det ryktas om att de ska öppna i Sverigehuset vid Kungsträdgården, Stockholm. De har varit intresserade av den svenska marknaden i flera år, men avvaktat. Detta japanska företags mål ‘är att bli störst i världen och gå om Inditex och HM. Just nu ligger de trea.

  Gilla

  • aktiemamma skriver:

   Intressant. Jag var för några veckor sen med dottern och handlade. Vi hittade inte mycket och då var jag ändå redo att köpa. Till barn i hennes ålder är utbudet katastrof även hos konkurrenter. Dessutom väldigt könsinriktat. Så länge jag bestämmer så köper inte jag shorts som precis täcker rumpan. Jag borde ha sålt förlänge sen men jag får i alla fall aktieutdelning snart.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s