Historisk utveckling för min portfölj kontra index

Tänkte kolla hur det går för mig mot index som är populärt jämförelsetal. Jag har valt (Six portfolio return index) eftersom det tar med utdelning i beräkningen. Alla vill ju överprestera men jag hade som ingångsmål att slå bankräntan runt 2008 när jag aktivt började räkna på ränta på ränta. Det var först då jag fick upp ögonen för aktier på riktigt och att jag och familjen inte behöver vara fattiga trots låga löner. Som ironiskt nog ökade till okej nivåer i samma veva. 

1mån:2,76% (4,08%)

I år: 7,75% (6,45%)

3år: 52,36% (41,95%)

5år: 95,65%  (cliffhanger)

Jag brukar vara rätt hård mot mig själv men i detta fall så är jag nöjd. Inte så illa pinkat för en liten mamma med rätt dålig lön, renoveringar, väldigt lite sömn och där tid är en stor bristvara. 

Men självklart satsar jag på att lära mig mer. Kanske öka riskerna i vissa situationer och minska i andra. Jag skulle vilja lära mig mer om att känna igen signaler för när det är bra att bygga upp likviditet och när det är läge att satsa. I alla marknader finns det pengar att tjäna bara man gör rätt för förutsättningen. Ett exempel då jag gjorde rätt var när jag köpte guld för några år sedan. Det gick bra ca 10% i avkastning. Men eftersom jag satsade så lite så blev det bara några hundralappar i vinst. Skulle vara kul att skala upp någongång; och lyckas. Tänk att få 10% på 150000 tex. För en affär över några dagar. I dagsläget är det alldeles för mycket risk för att jag ska kunna hålla mig lugn. 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Historisk utveckling för min portfölj kontra index

 1. Micke Larsson skriver:

  Jättefin utveckling! Själv hoppas och tror jag att det finns uppsida i guld, men satsa inte så mycket att det riskerar att ge dig ännu mindre sömn om marknaden skakar till.

  Gilla

  • aktiemamma skriver:

   Jag har inget guld kvar i portföljen och försöker ha så tråkiga bolag så att jag kan sova oavsett konjunktur. Små köp i förhoppningsbolag eller ren spekulation gör jag ibland men denna del skulle jag vilja öka den delen. Fast bara gå med vinst såklart🤔

   Gilla

   • Micke Larsson skriver:

    För min portfölj ser jag inte guldinvesteringar som ett sätt öka spekulationsnivån utan snarare tvärtom, göra portföljen mer balanserad (utan att öka ”tråknivån” lika mycket).

    Gilla

   • aktiemamma skriver:

    Något att tänka på det. Jag har en känsla av att jag är väl försiktig och sen ogillar jag starkt förluster även om de är små och oundvikligt.

    Gilla

 2. Micke Larsson skriver:

  Feghet är inte fel när den lönar sig vilket ju dina siffror visar att den gör. Man ska inte spela Kvitt eller dubbelt med sin ekonomi, det kan aldrig löna sig i längden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s