När ska man investera i aktier

Frågor som jag ställer mig innan köp men inte nödvändigtvis i denna ordning.
1. Pengarna behövs inte till nått annat? Jag avsätter ca 50% av min lön varje månad + utdelningar och eventuella räntor.
2. Pe tal ca 15 om högre så ska det finnas tillväxt i bolaget.
3. Förstår jag bolaget och tror att det kan genera vinster 5år framåt.
4. Känns det bra att äga bolaget. Om jag förstår affärsidén och tror på den så brukar detta ge ett Ja.
5. Skulle jag vara kund? Om inte jag skulle vara kund vem skulle då vara det? Tex MQ så är jag definitivt målgrupp men jag hittar aldrig nått i deras butiker. Därför vill jag inte äga aktien.
6. Direktavkastning 4% eller högre. Ibland köper jag bolag utan utdelning men som jag tror på. Tanken är att jag ska sälja dom hyffsat fort men det har inte alltid gått så bra.
7. Utdelningsandel ska inte vara för hög. Om hela vinsten eller mer delas ut hur uthållig är då utdelningsnivån? Detta har jag missat att titta på tidigare så jag är inte helt säker på var jag ska lägga ribban. Jag tänker mig max 80% av vinsten. Jag tar gärna mot synpunkter.
8. Soliditet, här är jag inte heller säker på var jag ska lägga gränsen. Självklart så är det beroende av vilket bolag det är. Tillväxt bolag lägre soliditet medans ett moget kanske 50-80% solid. Vad tycker ni?

Jag brukar utgå ifrån ca 5 bolag och bäst lämpat leder till köp. Jag lägger inte så mycket tid vid beslutet eftersom jag inte har tid. Men eftersom jag gör kontinuerliga köp så tänker håg mig att det jämnar ut sig över tid. Av 10 köp så får man räkna med 2 dåliga eller dåligt tajmade köp och jag tror inte frekvensen dåliga köp skulle minska om jag läste på ännu mer. Troligen tvärtom för då skulle jag tro att jag tar ett beslut på kunskap och det stämmer inte jag gör en bedömning baserat på 1 år gamla nyckeltal.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s