Ideal privat soliditet eller belåningsgrad?

Detta inlägg kommer inte ha något svar utan mer resonera runt lån kontra tillgångar och vad som är idealt om det finns något sådant.

Först lite ekonomiundervisning

Soliditet är lån relaterat till tillgångar. Hög soliditet är generellt bättre. Över 50% innebär att man har lika mycket tillgångar som lån.

Ett exempel:
Tillgångar: 2100000hus + aktier 300000 + bankkonto 50000: 2450000 i tillgångar
Lån: 800000
Soliditet: (2450000-80000)/2450000
67%

Själv har jag en hög soliditet på över 90%. Det är en viss osäkerhet kring värdet på huset och aktiekurserna ändrar som bekant på sig hela tiden. Det innebär att jag har en låg belåning och i dagens lågränte läge så är det frestande att öka belåningen. Är detta lönsamt? Det känns som en soliditet på 80% är mer rimlig.

Finns det då en optimal soliditet? Jag kan tänka mig att minst 50% och för bäst lönsamhet max 80%. 100% soliditet är bara mest lönsamt om man inte kan hitta bra investeringsobjekt. Även 80% kan vara att vara väl försiktig. Jag är själv rätt försiktig eller har varit och är uppväxt med att man inte ska låna. Jag kan tycka att det i stort stämmer men om man kan ha lån som inte påverkar privatekonomin nämnvärt så behöver man inte vara så orolig. Jag kommer se till att ha möjlighet att ta lån på isk och så får jag se hur jag gör. Jag kanske testar en liten post på cirka 26000sek för att se hur det känns.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s