Statistiskt filosoferande

Läste om minskad arbetslöshet i USA idag -5000 pers v26. Arbetslösheten eller de som söker stöd är tydligen 343000 pers, låter som få. I en befolkning med 314 miljoner invånare blir det ca 1 promille av befolkningen som söker stöd. Enligt samma artikel så är arbetslösheten 7,5%. Nån som vet hur de räknar i USA? Om man tittar på Sverige så är 417300 pers arbetslösa (4,4% av hela befolkningen) och 8,2% enligt arbetslöshetsstatistik. 

 

Lite övrig statistik: 2012 hade 377865 pers. sjuk- eller aktivitetsersättning i Sverige (antar att sånt inte finns i USA) ca 4% av hela befolkningen. 74,6% av befolkningen var mellan 15-74år i Sverige 2012 vilket borde bli ca 7087000 pers. Dvs 11% är antingen arbetslösa eller sjukskrivna, ganska många med andra ord ungefär Stockholms innerstad. Sysselsättningen i Sverige är tydligen 4,6 miljoner så ca 2,5 milj jobbar inte utan gör annat pluggar och är föräldralediga mm. Av de som jobbar så jobbar 3,2 milj i privat sektor vilka ju ska finansiera alla som inte jobbar och de som jobbar inom offentlig sektor. Det är alltså 1/3 av hela befolkningen som ska försörja resten + icke svenska medborgare som söker asyl eller har sökt asyl. 

Med en åldrande befolkning, ökad invandring, låg sysselsättning bland unga så finns det väl inget som talar för att den del som ska försörja resten kommer att öka. Om de inte blir fler så kanske de tjänar mer med pengar som det gärna behåller i Sverige. Hoppas det för mina barns framtid.

Hur som helst för oss som gillar statistik så finns nog inget bättre land än Sverige…

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s