Sparplan

Jag har den senaste tiden funderat ut en ny långsiktig plan över min ekonomi. Det känns väldigt stimulerande.

Jag har tidigare haft som mål att bli ekonomiskt oberoende vilket kan kännas konkret men som har risken att man aldrig når fram. För vad är ekonomiskt oberoende är det att få samma utdelning av aktierna som nuvarande lön och sluta arbeta? För mig känns det målet långt borta och risken är att jag missar upplevelser i nuet. Jag vill inte snåla utan unna mig det som jag vill ha, det är målet med mitt sparande. Det är fullt möjligt utan att kompromissa men ändå nå mitt mål eftersom jag är enkel av naturen och har billiga intressen. Arbeta kommer jag att fortsätta med eftersom jag trivs med det.

Så vad är det mer konkreta målet.

Jo att spara ihop till en summa som borde ge mig tillräcklig avkastning för att teoretiskt leva på utdelningen även om det skulle betyda vända på varje krona. När jag har nått denna summa så har jag tänkt att i stort sätt enbart återinvestera utdelningen. Detta ska vara möjligt om 4 år om mina beräkningar stämmer.

Eftersom jag kommer att jobba och ha inkomster så kommer jag att fortsätta spara. Troligen ca 50% av inkomsten. Jag kommer att spara till som det ser ut nu.

1. Finare segelbåt och liten öppen motorbåt. Kommer kosta ett par 100000 sek

2. Skogsmark. Kanske ändras eftersom det innebär tid som kan vara svårt att hinna med.

3. Solceller eller vindkraft

4. Öka barnsparandet

5. Amortera?

 

Det kan vara bra att känna till att jag redan idag unnar mig vad jag vill ha men det enda jag tycker är roligt att shoppa är aktier så jag bränner inte särskilt mycket pengar. Jag tror också att jag kommer ha svårt att sluta köpa aktier särskilt i börsnedgångar. Men det fina blir att i början så kommer en nedgång av börsen göra att jag ligger under mitt sparmål och då kan jag se det som en indikator att handla för att komma upp till målet igen. Då borde jag få en bra direktavkastning.

Det ska bli spännande att se om jag lyckas.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s