Investmentbolag värdering – sammanställning substansvärde

Min portfölj består till stor del av investmentbolag framförallt Investor så utvecklingen av detta bolag påverkar hela portföljen. Jag är främst en köpare av aktier så jag brukar följa med ner vid bear marknader och då kanske öka. Så här i efterhand hade det såklart varit trevligt att sälja en del tex Creades på toppen och köpa in mig billigare men tyvärr är jag inte snabbfotad nog. Creades har jag inte ökat i eller sålt utan bara behållt genom åren och då har mina originalaktier i Öresund (numera Creades) utvecklats med 670% och ovanpå det har jag fått aktieutdelning samt HQ aktier som jag sålt.🤑

För Investmentbolag är det intressant att hålla koll på Substansvärdet dvs värdet av alla de bolag som investmentbolaget äger aktier i (noterade &/eller onoterade aktier). Du vill köpa de ingående aktierna till en substansrabatt alltså billigare än om du själv hade köpt dem var för sig. Om vi tar fallet Creades som främst består av Avanza så kan du utan substansrabatt köpa Avanza aktien billigare direkt på börsen. För vissa bolag så som Investor så är den onoterade delen ofta lägre värderat och att köpa investmentbolaget är ett sätt att komma åt dessa bolag på ett enkelt sätt. I framtiden kan en bonus bli att dessa delas ut till aktieägarna. I Investor så gillar jag framförallt Mölnlycke och Permobil.

Tips! För att bättre hålla reda på substansvärdet (som du kan hitta på respektives bolags hemsida eller kolla här) lägg in kurslarm! Innan du tänkt placera ett köp dubbelkolla alltid substansvärdet, det flukturerar med värdet av de ingående aktierna i bolaget!

Jag har följande investmentbolag i portföljen nedan angett i storlek i min portfölj där 1 är störst osv. Länkar tar dig till respektive bolags hemsida. Svolder har tex en exemplariskt tydlig redovisning av substansvärdet.

Hur beräknar du substansvärdet?

Beräkna substansvärde= Eget kapital (tillgångar-skulder)/antalet aktier

Substansväde är enkelt att beräkna om du bara kan hålla ordning på alla nollor i talen. Men ännu lättare att använda data från Investmentbolagen själva 😉

  1. Investor B 12,53%. Enligt Investor själva se länk så hamnar vi på 215kr. Med 20% rabatt 172kr.
  2. Svolder B 6,57%. 262kr
  3. Creades A 5,47%. Substansvärde: 80kr
  4. Industrivärden 3,03%. 315kr
  5. Bure 0,78%. 287kr

Jag kommer lägga in dessa kurslarm och skulle substansvärdet nås med en 20% rabatt då kanske jag ökar men enbart efter att jag dubbelkollat substansvärdet igen. Om några månader kan det bli dags att uppdatera kurslarmen för att se om de fortfarande är aktuella.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s