Tomater som inte vill mogna

Återanvänder ett tidigare inlägg från Oktober 2020 som påminnelse. I år har jag också fått myckat tomater men inte kunnat skörda ännu och nu när regnet bara vräker ner är jag rädd att de ska mögla bort. I år planterade jag tomatplantorna i pallkrage vilket gjorde att de klarade sig trots att vi var bortresta i värmen. Men det vill inte mogna nästan alla är gröna. Det kan vara så att det är för lite ljus där jag planterat och kanske inte så varmt längre. Är växthus ett krav vid tomatodling? Har ni tips och råd så dela gärna- Tack…

Nu är det höst! Dags att förbereda trädgården för vintern. Jag har fått en hel tomater i år men tyvärr har inte alla hunnit mogna. Vad jag gör är att plocka av ändå och låta eftermogna inomhus. Det går också att äta gröna tomater så några kommer hamna i olika grytor och pastasåser. Jag har de senaste månaderna haft en skål med tomater på matbordet som hela familjen använt som snacks, superlyxigt och gott. Nytt för i år är att jag tagit sticklingar från en planta vilket förhoppningsvis gör att jag kan skörda tidigare i vår. Tomater är lätt att föröka med sticklingar. Resterna från plantorna hamnar i en rabatt som jag ska anlägga nästa år. Själva krukorna kommer återanvändas. Tips spara krukor från plantboden speciellt de större. Det går också att lägga resterna från plantan i kompost eller sopsäck om man har balkong. Undvik bara att använda jorden där du tänkt odla potatis då dessa är släkt och kan då drabbas av samma sjukdomar.

Glad höst! Dela gärna med er av trädgårds och odlingstips.

Annons
Detta inlägg publicerades i Alternativt levende, Hälsa, Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tomater som inte vill mogna

  1. Marija Bozovic skriver:

    Tipsar om fröbiblioteket i Söråker FolketsHus, man ”lånar” frön, planterar, lämnar tillbaka frön nästa höst.
    Det finns blomfrön, grönsaker, perenner.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s