Budgettips till trädgården

Jag gillar tillväxt och det gäller inte bara för aktier. Ett större intresse kanske närmare passion gäller odling och växter. Jag är precis som när det gäller investeringar ingen expert men har ändå en viss kunskap och både misslyckanden och framgång att dela med mig av. Jag gillar främst växter som trivs med lite ansträngning och som går att äta men jag har börjat uppskatta även blommor som ger pollen till humlor, bin och fjärilar. Här kommer några tips till dig som vill anlägga trädgård eller bara odla till låg kostnad (ordningen är inte så noga):

 1. Ha tålamod! Det kostar mycket mer att köpa stora plantor och du ”tjänar” ofta dåligt på det för plantan måste ändå etablera sig innan du får nån vidare tillväxt. Det är också större risk att den större plantan dör vid lite torrare väder osv
 2. Lär dig att ta sticklingar. Mitt bästa tips som nybörjare är svartavinbär och lavendel väldigt bra överlevnadsgrad, 8 av 10 kan du räkna med om du kommer ihåg att vattna när det är torrt.
 3. Dela plantor med vänner och släkt. Det är kul att komma på besök och se att din växt älskad hos nån vän eller släkting. Det är så man gjorde förr om världen och ofta får man då växter som trivs i svenskt klimat.
 4. Odla örter! Ekonomiskt, enkelt, användbart och gott. Personligen gillar jag gräslök, timjan och persilja. Vilken mat som helst blir lite lyxigare med två korslagda gräslöksstrån. Jag brukar klippa och frysa in så har vi hela året. Funkar också utmärkt om du har balkong.
 5. Dela plantor och flytta på frösådda plantor till nya ställen i trädgården. Med tålamod så kan en köpt planta som delas efter några år blivit till ett 20 tal nya plantor eller fler. Visa växter sprider sig lite väl glatt så det är bra att läsa på innan man planterar.
 6. Om du ska till plantskolan köp bara det du hade tänkt! Jättesvårt och jag måste erkänna att jag oftast misslyckats själv.
 7. Ta tillvara på soporna! Använd matrester till kompost typ bokashi. Sly kan bli flis, staket eller klippas i små bitar och bli kompost. Löv är jättebra att lägga i rabatten.
 8. Täckodla! Bästa som hänt när jag lärde mig detta. Ogräs som inte gott i frö eller har aggressiva rötter kan bara läggas mellan plantor. Bakterier och maskarna gör sen resten och förvandlar det till fin jord.
 9. Samla regnvatten! Dom flesta växter vill ha vatten med lägre pH än kranvatten så som regnvatten. Skulle zombieapokpalypsen inträffa så har du också lättillgängligt vatten inte helt fel.
 10. Samla fröer och spara eller sprid ut där du vill att de ska växa. Om du frågar en granne om en planta så kanske du kan få ett nej men om du frågar om du får plocka av döda blommor med frökapsel så är det lite sannolikhet att de säger nej. Dom kanske dessutom blir glada!
 11. Se trädgårdsarbete som betald gymtid. Förhoppningsvis så ökar en älskad trädgård värdet på huset så att du egentligen får betalt om du gräver och röjer.
 12. Hellre 5 min om dagen än 35 min 1gg/vecka. Detta gäller främst på sommaren när det kan vara varmt och torrt. På 5 min hinner du kolla läget, döda några mördarsniglar och vattna krukor och växter som ser ut att behöva det. Tips är att gå rundorna åt olika håll för att lättare undvika att missa nån torr växt och då kommer du göra lite olika saker.
 13. Fokusera först på de ställen i trädgården som du ser mest. Vanligtvis så jobbar du troligen inte hemma och ser mest din trädgård när du går till och från huset. Fokusera mest på den delen.
 14. Köp möbler, krukor och växter på typ facebook/marketplace etc.
 15. Hämta gödsel från närliggande gård.
 16. Använd guldvatten som gödsel dvs 1 del urin och 9 delar vatten. Jag har hört siffror att en familj på 4 kan gödsla 220 kvm. Men glöm inte att späda annars kan du döda växter eftersom det är förmycket salter i outspädd urin.
 17. Plantera det som fungerar! Har du en växt som trivs eller du ser att en växt trivs hos grannen satsa på det.
 18. Rätt växt på rätt plats! Har du soligt och torr jord prova örter och lavendel. Har du sur jord så kan du prova amerikansk blåbär tex. För att veta vad du har för jord så kan du kolla vad som trivs och växer vilt runt omkring.
 19. Tänk på ordspråket ”den som har planterat ett träd har inte levt förgäves”. Det är häftigt att plantera en buske eller träd och se det växa och trivas. Kanske har du frukt och bär för resten av livet, det är väl ränta på ränta.
 20. Se till att ha smultron lite här och där. Barnens och mammans favorit. Bara gå runt att plocka lite och dom brukar klara sig bra utan inblandning och sen är det bara att ta en planta om du vill ha den på nått nytt ställe och plantera.
 21. Köp inte jord i påse utan hämta hellre jord på kubikmeter och blanda ut med gödsel. Egentligen behöver man oftast inte köpa plantjord alls utan bättre att satsa på gödsel och täckmull. Här är jag själv ibland lat och handlar på säck men då blir jorden dyrare än själva växten och kvaliteten kan vara rätt dålig.
  1. Plantera på sensommaren hösten! Nu är en jättebra tid att plantera. Det är fuktigare i marken och i luften och växten har god tid att etablera sig. Men var vaksam på vilda djur som kanske vill äta barken osv. Därför kan inhägnad vara bra!
Röda vinbär och blåbär
Lavendel

Om ni har fler tips så dela gärna med er!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s