Att förbereda sig för FIRE

Jag är väldigt nära att nå FIRE (Financial Independent Retire Early) vilket för mig innebär att aktieutdelnigarna ska täcka mina utgifter. Detta året strulade planerna totalt pga Corona så i år vet jag inte om jag har nått det mål jag satt upp. Jag försöker att förbereda mig mentalt för att ta ett sabbatsår eller vara utan inkomst från anställning ett tag. Jag måste erkänna att det är svårare än vad jag trott. Jag är orolig att jag skulle ha missat något och att jag kommer missunna mina barn något, oklart vad. Jag skulle vilja skriva att ”hur svårt kan det vara” har man x i intäkt som täcker y så är det väl bara att sluta jobba? Men tänk om z inträffar osv…

Min lösning för att förbereda mig har blivit att byta jobb. Vilket jag nu ångrar lite eftersom jag inte kommer att kunna jobba hemma i samma utsträckning. Om jag hade stannat så hade jag varit hemma till slutet av året. Men det nya jobbet var tänkt för att bättre förbereda mig för FIRE så jag hoppas att jag tagit rätt beslut och jag visste inte i våras att Corona skulle ha så här långtgående påverkan. Slutet av September så byter jag jobb och som det ser ut nu så kommer jag vara hemma halva veckan under några veckor, hur det blir sen är mer oklart. Lönen är högre och nu får jag för första gången i mitt liv känna på hur det känns att vara högavlönad (dvs betala statlig skatt). Min strategi är att prova en massa olika jobb/små projekt nu så att jag vet om FIRE är min grej eller om jag bara har haft fel jobb.

Jag har tänkt att ge det ett år och känna efter hur det känns sen förhoppningsvis är jag mer säker över min väg framöver. Skulle vara intressant och höra era tankar, hur gör ni för att förbereda er?

Annons
Detta inlägg publicerades i Alternativt levende, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Att förbereda sig för FIRE

 1. Snålgrisen skriver:

  Mina största funderingar då man sitter med barn, villa, bil och huslån är främst amorteringar samt vad man ska göra om bilen totalrasar. Utan förvärvsinkomst är du knappast poppis hos banken och att ta av sparkapitalet för att köpa en bil för 50000 kr är vanskligt. Min plan är att:

  – Amortera ner huslånen till kanske 30%
  – Investera i produkter som sänker driftskostnaderna så långt som möjligt, i vårat fall är solceller den återstående stora besparing vi kan göra då vi har pool och den kostar en del att värma upp på sommaren
  – Se till att vitvaror är av lite nyare modell
  – En elbil, amorterad och klar
  – Ett års driftskostnader på sparkontot.
  -Minst 30000 kr i utdelning/månad. Vi har driftskostnader på runt 16″, där blir en rejäl buffert.
  – Minska risk något i aktieportföljen

  Med ovan säkerhetsbälte känner jag mig trygg med att lämna in passerkortet.

  Gillad av 1 person

  • aktiemamma skriver:

   Tack för din kommentar känns bra att veta att man inte är ensam med hängslen och livrem. Lån har jag också tänkt på men i mitt fall för ev hjälpa barnen med köp av bostad om ca 15 år. Vitvaror är inget jag bryr mig om att ha kapital för, går att få köpa nästan gratis av nån som renoverar. Jag bytte just bil till en nyare för 5000sek i mellanskillnad men det är såklart ingen statusbil och diesel men låg skatt.
   Mina driftkostnader är betydligt lägre än dina men de ökar ändå. Allt utom lånekostnaden har ökat bra mer än inflationen de senaste 10åren även om min förbrukning varit den samma. Tänker på främst el och mat men även sopor och vatten mm. Det vill jag ta höjd för. Ungefär hur många år beräknar du att tar för dig att nå dit du tänkt? Mvh

   Gilla

  • Lelle skriver:

   Det där låter som både hängslen, livrem och en rejäl blöja! Eller vad är inkluderat i dina driftskostnader?

   Gilla

   • aktiemamma skriver:

    Jag är av uppfattningen att man ska göra det man känner sig bekväm med och helst leva det liva man själv vill! När det gäller mina kostnader så gäller det hus, mat, bil, barnen, mobil, spotify, kul, kläder, marginaler och resor. Driftkostnader i mitt fall är boende och mat. Jag landar totalt på 14500sek/mån i kostnader men då utan blöja:) Med blöja så vill jag nog ha 20000 minst och för att helt undvika läckage kanske 25000 efter skatt. Hur tänker du Lelle?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s