Nytt brödrecept testat (uppdaterad info)

Tack för alla kommentarer angående min bakning hoppas ni kommit igång med bakningen där hemma. I helgen bakade jag igen och med inspiration från er testade jag att modifiera receptet och det blev bättre och billigare. Så tusen tack!!!! Prova gärna själva och återkoppla.

På toppen av detta bröd strödde jag chiafrön och solroskärnor

Nytt (modifierat) recept på matbröd:

Färsk jäst (2,5kr/paket)

8dl vatten fingervarmat

olja ca 1msk

1dl vetekli

1 dl Rågmjöl

Vetemjöl (till degen släpper från bunken) ca 1/2kg? (2kg paket, 12,95kr). Ska måtta mer nogrannt nästa gång. Nu har jag måttat mer nogrannt och det gick åt 1,5L vetemjöl vilket blir 900g (1dl är tydligen 60g) dvs 45% av ett paket. Jäs minst 30min i bunke, blev 1 h denna gång och längre är troligen inget problem utan bara bra. Jag hade sesamfrön i skafferiet så jag strödde på sesamfrön på toppen mycket gott och lite lyxigt.

Gräddas i mitten av ugnen i 200oC ca 30 min.

Ändringen i recept från tidigare är att jag ökat mängden vatten (degspad) från 5dl till 8dl. Brödet blev godare och mindre ”jäsig” smak. Nästa gång ska jag testa 1L vatten mot 1 paket jäst och se hur det går men så mycket mer rymmer inte min degbunke till min förträffliga köksassitent från Electrolux (Ankarsrum), assistent N10. Tackvare era glada tillrop angånde denna assistent så har jag sökt runt lite och det visar sig att jag kan köpa in nyproducerade reservdelar till den om det skulle behövas. Det finns tom en kompatiblesguide så att man kan se vilka delar från en nyare Ankarsrum som är kompatibel till min. 1940 började Electrolux att tillverka assistenter och min N10 började tillverkas 1978. Hittade 6 assistenter i olika åldrar på Blocket i hela landet så antar att man inte gärna säljer den man har. För 1400 kr säljes en exakt likadan som min. Eftersom jag är intresserad av inflation så undrar jag vad nypriset var 1978, nån som vet?

Färgkodningen avslöjar tidsålder…(1978-1986)

Men åter till brödet.

Grovt uppskattad kostnad ex el: ca 8kr så mycket bättre från tidigare kalkyl. Jäst 2,5kr+ vetemjöl 3,25 (13/4)+övrigt 2kr. Jag gjorde ett sinnesstort bröd motsvarande 2-3 normalstora limpor.

Lite mer exakt uppskattad kostnad ex el: Jäst 2,5+vetemjöl 5,85 + övrigt 2kr.

Dvs total kostnad: 10,5kr

Min beräkning är en ganska grov uppskattning och jag känner mig väldigt osäker till om det verkligen bara gick åt 0,5kg vetemjöl vilket detinte gjorde var nästan dubbelt så mycket i verkligheten. Men slutsatsen blir ändå att det lönar sig att baka bröd själv men det gäller att köpa ingredienser på rätt ställen och ha koll på priserna.

Lycka till!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s