Ändrat reseavdrag= rejält ökad kostnad för alla pendlare!

Det finns ett förslag på ändring av reseavdrag! Såklart är det inte till arbetarnas fördel. För alla som pendlar med bil till jobbet kommer det bli jättedyrt. Själv pendlar jag, hämtar och lämnar barn osv. Med kollektivt så får barnen börja fritids 5:45 och sluta 18:45 isstället för 07:30-17:30 (fast oftast smiter jag iväg tidigare, vilket jag kan för jag har ingen buss att passa). Jag har också flextid så jag kan anpassa mig efter arbetsbelastning och livet. Inte helt ovanligt och troligen till arbetsgivarnas intresse.

Jag har 4 mil till jobbet enkel väg. Med gamla systemet får jag 18.50kr/mil. Jag har räknat med 253 arbetsdagar per år vilket det tydligen var 2019. Det blir då 37444 – 11000 (grundavdrag)= 26444sek/år

Med de nya reglerna är avdraget 6kr/mil för de mil över 3mil. Så i mitt fall 12kr/dag. Räknar även här med 253 arbetsdagar. Totalt 3036sek. Med tillägg nedan 3036+ 253×20=8096sek ok lite bättre.

Tillägg: Dessutom ska det ges ett fast tillägg om 20 kronor per resdag om avståndet enkel väg är 30 kilometer eller längre. Förutsatt att man tjänar 2h och 30min per dag kontra kollektivtrafik.

Per månad ökar alltså kostnaden med 1529kr efter korrigering.

Jag kommer klara mig men vad är solidariteten med de svenskar som jobbar och sliter till låg lön och inte bor i Stockholm. Majoriteten svenskar bor inte i Stockholm, Göteborg eller Malmö…

Blir så förbannad!

Disskutera gärna detta på jobb, med vänner och bekanta för jag tror att många missat detta. Media rapporterar som bekant hellre Trumps twitter än lokala nyheter. Jag hörde det själv vid fikabordet första gången och hon som berättade var inte glad!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Ändrat reseavdrag= rejält ökad kostnad för alla pendlare!

 1. Snålgrisen skriver:

  Ja jag har under många år haft lång väg till jobbet och kan inte annat än att hålla med. Buss fungerar inte på många ställen, speciellt inte om man har barn att lämna och hämta. Det grundläggande problemet är att man måste sätta sin tillit till någon annan (regeringen) över hur pengarna ska fördelas istället för att ta hand om detta själv. Hade din inkomstskatt varit 20% hade du nog mer än väl haft råd med bränslekostnaderna, eller hade det varit läge att byta till en elbil. Nu betalar man hög skatt och måste förlita sig till att man får tillbaka åtminstone några korvören genom diverse bidrag. Jag tycker att hela tanken är märklig, att först söker man ett jobb långt bort, sen går man till pappa staten och ber om lite pengar för att ha råd att ta sig till och från detta arbetet. Skruvat så det förslår, men inte helt ovanligt i detta land. Sossarnas kontrollbehov av våra intjänade pengar är helt enormt.

  Gilla

  • aktiemamma skriver:

   Jag kan tycka att de som väljer att offra sin tid och jobba för att andra ska ha det bra ska få något för det. Som du skriver hade vi haft 20% i skatt så hade det varit mer ok.
   Jag valde själv att ta upp ämnet på fikat idag. Ingen som hört talas om förslaget, vilket är än mer upprörande då vi tvingas betala för public service. Min kollega som åker tåg kommer också för högre kostnader! Lägger till info inlägget vid tid. Som sagt sprid gärna detta!

   Gilla

 2. mrkia skriver:

  Detta är bara ytterligare ett tecken på hur illa det är i Sverige. Vi måste in med mer pengar i stadskassan, vad passar då bättre än att plocka dessa från folk utanför stadskärnornarna som behöver pendla långt för att få betala 62% skatt?

  Gilla

 3. Glenn skriver:

  Det är ju inte en mänsklig rättighet att få subventioner efter att man självmant skapa sig en vardag där man har 4 mil enkel pendling per dag = 40 mil i veckan.
  Varför ska någon annan betala för dina val?
  Det är väl inte statens fel att du valt att sätta barn till världen och sen klanta till vardagslogistiken så till den milda grad att de måste tillbringa 10 timmar om dagen på förvar.

  Gilla

  • aktiemamma skriver:

   Tack för dina åsiker. Jag förstår att du tänker att någon betalar för mina val vilket såklart stämmer. Finansiellt så är det jag, hälsomässigt jag men miljömässigt så framtida generationer. Hur tar du dig själv till jobb? Mvh aktiemamma

   Gilla

  • Kalkyl skriver:

   En bitande kommentar men instämmer i sak men inte i formuleringen. Återigen ser vi hur fel det blir med bidrag oavsett typ. Sanera bidragen en gång för alla, dvs ta bort dem. Vad gäller långpendling har jag själv haft sådan men övervägde att flytta, blev jobbyte istället. Om riksdagsmän som inte bor i sthlm, det är väl deras problem, varför subvention på dubbelboende t.ex.?

   Gilla

   • aktiemamma skriver:

    Jag skulle hållit med om det inte var för de höga skatter vi har. Själv hade jag föredragit platt skatt! Tycker även att man bör ha respekt för att alla inte bor nära en tunnelbana i Sverige eller har hög lön och det bör löna sig att jobba. Utan reseavdrag kommer många gå back på att ta ett jobb! Tack för god ton😀

    Gilla

 4. Karl skriver:

  Hej igen, måste ställa denna fråga efter dagens artikel i expressen: din blogg heter ju aktiemamma men du är väl inte den kvinnan artikeln skriver om? Du har hållt på runt 10 år o skrev svar på en tidigare fråga att du passerat 40. I artikeln är aktiemamma ca 30. Namndupplicering?

  Gilla

 5. Leif Andersson skriver:

  Enligt reglerna är väl privata omständigheter som barnlämning och barnhämtning irrelevant vad gäller avdrag för arbetsresor? Istället är det så att många som enligt reglerna inte är berättigade ändå gör avdrag för att kontrollerna är obefintliga eller så åker de kollektivt men drar ändå av som att de skulle åkt bil. Därför är det fullt förståeligt att fusket medför att reglerna måste försämras.
  Apropå de som bor och arbetar i glesbygd utan allmänna kommunikationer är det rimligt med kraftiga avdrag men inte för övriga som tar bilen till jobbet.

  Gilla

  • aktiemamma skriver:

   Tiden är en än mer viktig faktor när man har barn. Jag drar inte av hämtning och lämning i deklarationen. Skulle jag passa kollektivtrafik blir ännu svårare med tidspusslet. Om jag skulle åka kollektivt så ska då fritids ha öppet 1h extra och det är ju också dyrt för samhället.
   Majoriteten svenskar bor inte i storstäderna. De mesta välstånd skapas inte heller i våra storstäder. Finns inga gruvor eller industrier i Stocholmsinnerstad tex. Tycker plattskatt på 20-25% låter vettigt utan alla avdrag hit och dit och skatteverket läggas ner😀. Vad tror du?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s