Mina bästa ekonomiska tips! Frugalliving

Ordningen på tipsen kan ni ta med en nypa salt men jag har försökt rangordna efter störst effekt på plånboken. Fler tips kommentera gärna!

1. Köp inte på avbetalning! Viktigast i unga år. Börjar man köpa på avbetalning så hamnar man på minus (ränta på ränta fungerar likadant på minussidan) och vänjer sig vid att få allt man vill direkt.

2. Bo billigare än du har råd med. Kan du köpa en 2a men nöjer dig med en 1a för du bor själv och får 1miljon över samt en lägre månadskostnad. Det har impakt! Räkna själv ränta på ränta på den miljonen med 10% från 23 till säg 31 år när det är dags för barn! Andra fördelar är billigare renovering, mindre städning, färre möbler och troligen minskar drivkraften att köpa prylar i allmänhet pga av platsbrist.

3. Köp inte bil om du inte behöver och köp en billigare och mindre än du har råd med.

4. Köp inte saker du inte behöver eller använder. Lättare sagt än gjort och alla tror jag köper onödiga grejer men försök tänk efter innan kommer denna pryl göra mitt liv bättre, får jag plats med prylen, hur många gånger kommer jag använda den, är det bra kvalitet, gillar jag att handdiska/handtvätta osv. Gymkort är en grej som gärna köps i januari och används få gånger, kanske bättre att betala i kassan dom gånger man faktiskt går.

5. Laga mat och ta med matlåda!

6. Undvik städer! På landet går man på picknick istället för cafe, grillar hellre med grannen än att gå på krogen och meckar med grejer hemma istället för att gå i shoppingcentrum osv.

7. Köp inte den dyraste prylen för att du kan utan för att du har sparat ihop till den och vill ha den! När det gäller mat så kan man lyxa med de varor man verkligen uppskattar ibland och då blir detvfest istället för att alltid ha dem tillgängliga.

8. Ta hand om hälsan! Rör på dig så mycket du kan och se städning och hushållsarbete som motion, gratis gympapass! Ät nyttig mat och ofta är den billigare. Godis prissätts i hektopris inte kilopris av en anledning.

Sen viktigaste av allt spara inte bara på sparkonto! Dom pengar du sparar mellan (10-50% av lönen) ska investeras med avkastning. För mig är börsen lättast men fastigheter eller något specialintresse kan också vara lönsamt. Men jag har märkt att även om man är framgångsrik med säg renovera möbler och har bra avkastning på dessa pengar kanske tom bättre än börsen så kan det vara svårt att återinvestera vinsten så att den kan växa vidare utan att jobba fler timmar och då är ofta aktier och fonder ett bra val. När du investerar gör det enkelt för dig. Köp kontinuerligt i olika aktier, bransher, länder osv. Är det svårt att bestämma aktie, köp olika index fonder.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s