Risk och Belöning

När man håller på med investeringar och mycket annat i livet så är det värt att tänka på risken med beslut och vad den potentiella belöningen kan bli. När det gäller investeringar så finns det inget facit men man kan försöka agera rationellt och kontrollerat dvs lägga känslorna på hyllan. Jag kan erkänna att jag misslyckas själv med detta då och då men steg ett är att vara medveten om att jag agerar känslostyrt.

Jag har försökt hitta strategier för att hantera detta. Det finns några frågor som jag brukar försöka fråga mig innan jag agerar d.v.s. genomför en försäljning eller ett köp.

  1. Hur ser värderingen ut PE-tal, direkt avkastning och soliditet etc.?
  2. Hur ser trenden ut d.v.s. aktiekurvan historiskt?
  3. Hur ser branschen ut som företaget agerar i?
  4. Hur konkurrerar det bolag jag tittar på mot konkurrenter (helst ska de inte ha konkurrenter)?
  5. Hur trovärdig är ledningen? Här brukar jag gå på känsla och ett visst mått av personkännedom. Bolag med extremt solbrända, blekta tänder, botoxade, opererade och för mycket backslicks ledningar hamnar direkt i troligen inte pålitliga. Helst ska VDn vara lite tråkig och sansad. Ledning ska helst vara en blandad kompott av erfarenheter, åldrar och kön men det är inget krav. VD ska helst äga aktier i det bolag personen leder och då ett antal som står i proportion till den lön personen har.
  6. Finns det något jag missat?

Men jag jobbar heltid, har små barn, andra intressen, blir girig/otålig, lyssnar för mycket på nyheter, tittar för ensidigt på nuvarande värdering och slarvar. Det är då jag missar tillfällen och gör dåliga affärer.

Framöver har jag tänkt att göra SWOT analys av mina existerande bolag och innan nya bolag köps in. För er som inte känner till SWOT analys så står det för strenghts, weaknesses, opportunities and threats. På svenska styrkor, svagheter, möjlighter och hot. Jag delar med mig när jag har kommit igång.

Bildresultat för swot analysis investments

Vad har ni för strategier för att minska risken att ta dåliga beslut? Har ni använt något verktyg som hjälp innan ni investerar?

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s