Kontakt med Sjukvård

Hade idag kontakt med sjukvård och det finns verkligen många effektiviseringar som kan göras. 

På en vanlig vårdcentral.

Första bemötandet är en receptionist som registrerar patienten och kopplar ihop med rätt sjuksköterska eller läkare. Helt okej men om jag när jag ändå är på vårdcentralen vill boka tid till en barnmorska då går inte det. Det är tydligen helt separata avdelningar.  Istället ska jag ringa till barnmorskan direkt, förstår inte logiken i det. Får vänta 30min innan jag blir kallad eller egentligen dottern. Sjuksköterskan är väldigt trevlig och kollar i halsen och tar bakterieprov. Skriver ut recept som av nån anledning ska ta en timme innan jag kan hämta ut på apoteket. Jag och dottern får vänta tills vi kan hämta antibiotikan. Hon är rätt dålig och vill helst sova men det går bra. Äntligen har receptet lyckats färdas genom fiberkabel 1km från vårdcentral till apotekscentral. Problemet är att tydligen är det utgående antibiotika vi fått utskrivet, får vänta igen. Bingo får medicin behöver inte betala. Åker hem och försöker ge dottern penicillinet vilket tydligen är jätteäckligt. Vilar tillsammans på soffan och funderar. 

1. Varför kunde jag inte på apoteket gjort bakterieodling själv? 

2. Varför kunde inte receptionisten boka besök till barnmorska? 

3. Varför visste inte läkaren som skrev ut medicinen att den kommer försvinna? Eller hittade apoteket på det? 

4. Fick jag rätt penicillin? Ska dubbelkolla mot fass. 

5. Varför tog det en timme att koppla receptet till min dotters person nummer? 

6. Varför upplevs personal på vårdcentraler som att de såsar runt planlöst?
Frågorna hopar sig! Kan ju tillägga att det var framförallt ett positiv upplevelse. 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Kontakt med Sjukvård

 1. Snålgrisen skriver:

  Har en del insyn i offentlig sektor i mitt jobb samt att Fru Snålgris jobbar där och kan bara konstatera att systemstödet för de stackars användarna är helt odugligt och inget som ett privat företag hade accepterat. Flera olika system som inte pratar med varandra, murar runt respektive avdelning som sällan pratar med varandra. Epost verkar inte användas som kommunikationsmedel, inte heller wikis och andra digitala samarbetsytor, utan det är papper, papper, pärmar, pärmar och så vidare. Ofta saknas nyckelroller som it-arkitekter, it-chefer, produktägare och andra roller som ska jobba för att användarna har så bra systemstöd som det bara går. Ibland kanske nån sjuksköterska eller läkare försöker ta tag i det hela och ta hjälp av något konsultbolag för att bringa ordning i sin avdelning, men får ofta påbackning uppifrån att ajabaja så får man inte göra.

  Mina gissningar för svar på dina funderingar:

  1) provtagning ska göras på ett speciellt sätt för att vara anses pålitligt, inget som man bör göra själv utan i alla fall handledning.

  2) Man delar inte kalendrar mellan avdelningar och samarbete är ju inget kul. Minsta motståndets lag. Kundvård är ofta inte högt i kurs. Innan vi fick Lilla Snålgris hade vi föräldrautb. och inför det första mötet skulle vi ringa till vårdcentralen och kolla vilken sal vi skulle vara i. Gick inte att hitta ett telefonnummer någonstans till någon man kunde ringa. Vi fick åka dit och springa runt och leta. Likadant med lokala sjukhuset, finns inte någon orienteringskarta på deras webbsida så man hittar till olika byggnader och kan förbereda vart man ska köra. Odugligt.

  3) Läkaren har antagligen inget systemstöd för att se detta i beställningen till apoteket. Ofta väldigt gamla ålderdomliga system som inte är så väl integrerade med t.ex. fass online.

  4) Jag dubbelkollar alltid själv vad jag fått, klokt!

  5) Svårt att säga exakt, men svaret ligger nog i vad jag skrev ovan.

  6) De har väl ett papper i handen som ska skickas runt 🙂

  Gilla

  • aktiemamma skriver:

   Håller med dig i ingen privat sektor hade detta arbetssätt varit ok.
   Vi verkar ha fått rätt medicin men helt odugligt till barn eftersom det tydligen är jätteäckligt.
   1. Öppna flaskan med innehåll x (beroende på bakterityp) och häll i plastbehållare. Ta tops i halsen. Stoppa topsen i behållaren vänta 1-2 min vid rött streck bevis på testad bakterie stam. Inte så svårt med andra ord.
   6. Har jag fått svar på. Sjuksköterskan skriver ut receptet men en läkare måste godkänna. Troligen en läkares främsta funktion. Gissningsvis så vet en majoritet av patienterna som går till en vårdcentral vad som är fel på dem. Eller de vill bara lämna blodprov eller liknande.

   Gilla

 2. Apan skriver:

  1. Man kan vara koloniserad av bakterier men ändå inte vara sjuk av dem, speciellt barn och streptokocker. Därför behövs en klinisk bedömning innan Strep-A test.

  Minns inte nummer men varje månad så sker en upphandling om vilken medicin som skall vara månadens medicin, exv Alvedon eller Pamol, vilken är billigare?

  Låter som bateriell peritonsillit, alltid streptokocker då är det alltid fenoxymetylpenicillin i Sverige såvida man inte är allergisk mot penicillin.

  Gilla

  • aktiemamma skriver:

   Det är såklart bra med check av från sjuksköterskor och läkare. Men de följer en checklista.
   1. Min dotter hade feber
   2. Titt i halsen
   3. Svullna halsmandlar

   Inte jättesvårt att göra själv, jag är i för sig kemist. Självklart ska vi vara restriktiva med penicillin för att minska risken för resistenta bakterier. Å andra sidan så är inga andra länder i världen det så vad vi gör har nog mindre påverkan tyvärr.

   Gilla

   • Apan skriver:

    Vad skulle alternativet vara då? Om du testat hemma och din dotter varit koloniserad med GAS och tonsilliten varit pga virus? Då hade testet varit positivt och du satt in penicillin på helt fel indikation. Det är ju lätt att bara säga att man bara följer en checklista när man har facit.

    Gilla

   • aktiemamma skriver:

    Intressant kommentar du verkar insatt. Läkare och sjuksköterskan skrev ut penicillin baserat på bakterietestet och visuell check. Hur kan de veta 100% säkert att det inte är virus?

    Gilla

   • Apan skriver:

    Det är ju inte så vanligt med tester eller kombination av klinik och test som har 100% specificitet, så nej man kan inte vara 100% säker men inte så väldigt långt ifrån. (Vet inte om mitt svar hamnar galet nu, kunde inte svara på din sista kommentarer)

    Gilla

 3. Money Cowboy skriver:

  Jag har en stark känsla av att vården inte har följt med alls vad det gäller de flesta människors förmåga att själva ställa en initial diagnos. Vi är alla väldigt mycket mer pålästa numera än för femton-tjugo år sedan och kan ge mycket mer input. Dessutom skulle vi som du skriver kunna göra mycket mer innan vi kommer till sjukvården.

  Gilla

  • aktiemamma skriver:

   Håller med! Vården känns väldigt traditionell och konservativ. Däremot tycker jag att vårdguiden är en bra tjänst. Hittade bland annat tips om hur man får ut en pärla ur ett barns näsa utan att behöva åka till akuten. Rädda den natten!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s