Ekonomitips för nyblivna föräldrar

Jag är långt ifrån expert på barn men jag har 2st och varit förälder nu i snart 4år. Lite erfarenhet har jag.

1. Köp inga leksaker till barn under 4 år, troligtvis inte för äldre barn heller. Ni kommer få massvis av släktingar och vänner. Är ni dessutom sist i vänskapskretsen som skaffar barn så kommer ni bli dumpstation. Bebisar kommer bara tugga på allt och då är en träslev toppen och bättre än en massa plastgrejer. Bra grejer att ha som ni kan önska er eller köpa begagnat är; kritor, papper, träklossar, 1 docka, några bilar, 1 boll, några böcker (petsson och findus, alfons, bamse och vad gör folk hela dagarna är säkra kort och roliga även för dig att läsa), pulka och cykel.

Ditt barn kommer bli mer kreativt och du slipper en massa städning, win win. Vi har inte följt detta och har huset fullt av leksaker som jag svär dagligen över. Då har jag ändå bara köpt en handfull prylar själv och plockat undan massor av kassar med grejer.

2. Köp barnkläder och barnartiklar begagnat! Självklarhet kanske men det finns ingen anledning att köpa en ny vagn för 15000sek när du kan få en fin för 1500sek. Spara pengarna och ta ledigt en månad extra istället. Det enda som kan vara bra att köpa nytt är gummistövlar (för att undvika hål) och barnstol särskilt från 4år eftersom den kommer du ha till barnet är 12år och då kommer begagnat kanske vara mycket mer osäkert.

3. Tygblöjor om du är hardcore men jag orkade inte själv hela vägen. Det bästa är att du minskar sopberget och att du kan sälja blöjorna vidare efter användning.

4. Laga egen barnmat och slipp ett berg av barnmatsburkar. Dessutom luktar och smakar de köpta suspekt. Att laga egen är väldigt enkelt 1 morot, 1 potatis och lite kött eller fisk och voilá efter 15 min koktid så är några portioner gjorda. Tips plocka lite persilja ca 2-3 blad och gräslök kanske 2 stjälkar från grönsakslandet och det kommer smaka gott. Själv har jag kanske gjort hälften själv.

5. Bästa resan är med matsäck i skogen, till stranden eller en liten bit från hemmet. Åk gärna buss, tunnelbana, spårvagn, färja eller vad ni har för transportmöjligheter nära er.

6. Baka eget bröd och fika bröd. Barn älskar detta!

Detta var vad jag kom på idag, tips mottages gärna…

Annons
Detta inlägg publicerades i Mamma, Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ekonomitips för nyblivna föräldrar

 1. Carina skriver:

  Härligt att det finns förståndiga mammor fortfarande. Jag levde efter dina tips på 90-talet då jag var småbarnsmamma. Fattig men lycklig! Barnen var på barnomsorgen efter sina egna behov/önskemål. När jag tänker tillbaka kan jag idag säga att jag inte ångrar något under de där åren. Idag får jag tack av vuxna barn.

  Gilla

  • aktiemamma skriver:

   Härligt att höra! Jag gör så gott jag kan. Min erfarenhet är att tid är mer värt än prylar för barn och troligen även vuxna. Men samtidigt jobbar jag heltid så tiden räcker inte riktigt.

   Gilla

 2. Att sälja tyblöjorna vidare var nog det allra bästa spartipset skulle jag säga 🙂 Klockrent. Köpte även ni blöjorna begagnade? =)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s