Investeringssparkontot

Innan investeringssparkontot fanns så hade jag ett vanligt aktiekonto. Jag skaffade mitt i början av 2012 och sen dess har alla köp gjorts i investeringssparkontot. Jag har varit lite osäker på hur skatten för detta skulle bli.

Info från skatteverket: Beräkningen görs genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan vid utgången av november året före beskattningsåret. Kapitalunderlaget beräknas till en fjärdedel av dels värdet av sparandet vid ingången av varje kvartal, dels inbetalningar och överföringar av finansiella instrument som har gjorts till investeringssparkontot under respektive kvartal. Den på detta sätt framräknade schablonintäkten ska du redovisa i deklarationen i inkomstslaget kapital. Det innebär att skatten på den uträknade schablonintäkten blir 30 procent. Statslåneräntan den 30 november 2011 var 1,65 procent.

Exempel: För att göra det enkelt så ger 200000kr i aktier vid årets slut

200000/4*0,0165*0,3 = 248kr i skatt

Fast för mig blev det ca 50% högre än med denna förenklade beräkning (enligt bankens deklarationsuppgifter). Vilket betyder att man måste hålla reda på varje kvartal för att göra en bättre beräkning.

För mig så blev resultatet 15% skatt på utdelningarna för 2012.

Något att komma ihåg är inverkan av statslåneräntan. Tittar man på statslåneräntan historiskt så är den låg nu och närmare 5% har varit normalt. Under 80-talet låg den runt 10% men det var liksom en annan ekonomisk tid.

Jag kommer framöver att fortsätta göra köp i investeringssparkontot men behålla de aktier jag vill ha kvar i aktiesparkontot.

Annons
Detta inlägg publicerades i Skatter, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s